Spørgsmål:
Jeg har for nylig købt en 100% fuldsyntetisk motorolie (SAE 10W-40, API SL, JASO MA) til min motorcykel. På dunken kan man se at den er fra 20. uge 2006.
Er den olie jeg har købt lige så god som en olie fra 2008 ?

Svar:
Din dunk med olie er trods datoen stadig i orden og kan bruges uden betænkeligheder.

Generelt siges det at motorolier har en hyldetid på min. 5 år. Under optimale opbevaringsforhold – dvs. mørkt og koldt – er holdbarheden endnu længere. Jeg har set eksempler fra militærets beredskabslager, hvor motorolien var mere end 15 år og i orden, men så var den også blevet teknisk forældet og blev destrueret og erstattet af en mere tidssvarende kvalitet.
God fornøjelse med din første forårstur.
mvh

Tags: ,

4 kommentarer til Holdbarhed på motorolie

 1. Harald siger:

  Hvor lang holdbarhed har lugtfri petroleum og hvad sker der når den er for gammel?

 2. julegaard siger:

  Lugtfri petroleum har en lang holdbarhed pga. dens større renhedsgrad end benzin og diesel. Det kan sagtens holde 5-10 år eller mere, hvis det opbevares korrekt,
  dvs. mørkt og køligt.
  Olieprodukter er organiske materialer og reagerer ved lyspåvirkning og varme. Det mest tydelige tegn på, at der er sket en reaktion er, at farven skifter og at der dannes bundfald. Lugten kan også ændre sig, men den kan være sværere at vurdere.
  For et klart produkt som lugtfri petroleum vil farven skifte til gullig, og hvis det bliver helt ekstremt til mørkt brunt. Der kan også ske det, at det begynder at sode mere ved afbrænding og der dannes koks.
  mvh
  Julegaard

 3. Harald siger:

  Tusinde tak for svaret. Årsagen til spørgsmålet er at jeg har en Heatmax kaminovn og i manualen skriver de at jeg ikke må anvende for gammel petroleum, hvad kan ske hvis man gør det og er det så 5-10 år der skal til før det er for gammelt.
  De skriver iøvrigt også at man kun må anvende deres petroleum eller ryger garantien, hvad kan årsagen til dette krav være?

  På forhånd tak

 4. julegaard siger:

  Hej igen,
  Desværre kan jeg nok ikke komme det meget tættere da jeg ikke kender konstruktionen i en Heatmax ovn.
  Nogle gange kan der ligge kommercielle tanker bag den slags anbefalinger.
  Fabrikanten burde nok være lidt mere konkret med at oplyse, hvad de mener med for gammel og hvad følgevirkningen er, men det kan være en måde at unddrage sig garantiforpligtelsen, hvis ovnen går i stykker og de får en reklamation.
  Grundlæggende må man ifølge EU lov ikke betinge en garanti af, at der kun må anvendes fabrikantens eget tilbehør. En kendt sag er Tetra-Pak som fik en kæmpebøde fordi der kun måtte anvendes deres egne papemballager på deres pakkemaskiner.
  Der findes specifikationer for beskrivelse af petroleum så det mest korrekte ville være, at det var beskrevet i manualen.
  I øvrigt er petroleum et meget bredt begreb som kan dække over flere kvaliteter og lugtfri petroleum er en indsnævring af det, men ikke specifikt nok.
  En form for specifikation ville indeholde information om flammepunkt – destillationsområde – aromatindhold – smoking point osv.
  mvh

Skriv et svar

Kan du regne det ud er du sikkert ikke en robot. Desværre nødvendigt for at undgå spam *Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.