Spørgsmål:
“Volvo 1,6D årg. 2009 skal efter Volvo`s anvisninger, bruge ACEA A5/B5-08 SAE 5W-30 motorolie. Volvo mener ikke man kan bruge low- eller midsaps olie, i denne type motor, da TBN værdierne er for lave.
I ACEA specifikationerne, for ACEA C1 og C2, er der ikke opgivet data for TBN?.  FDM skriver i en artikel, “I dag anbefales som udgangspunkt en 5W-30 C3 olie til denne type motor”.  Men her er TBN værdierne for lave, i forhold til ACEA A5/B5-08. Volvo 1.6D er vel nødt til at køre med ACEA A5/B5-08?, eller kan jeg vælge noget i ACEA C kategorien ?.”

Svar:
Krav til TBN værdi på personvognsmotorolier blev introduceret i ACEA 2008, hvilket især er sket på opfordring fra bl.a. PSA og Volvo, som har haft et stigende salg af biler på nye markeder, hvor brændstoffet kan være af ringe kvalitet. Brændstofkvaliteten i Europa er reguleret af normen EN 590, hvor svovlindholdet er meget lavt, hvorfor TBN krav er mindre relevant. FDMs anbefaling er derfor stadig et godt udgangspunkt – så længe man bevæger sig indenfor de vesteuropæiske grænser :-).

mvh