Spørgsmål:
Tillad mig et lidt specielt spørgsmål angående smøring af pladespillere.

Jeg er journalist på Randers Amtsavis og Århus Stiftstidende men driver på filantropisk basis et lille hobby-websted: http://home6.inet.tele.dk/pedipsen/Audio/index.html hvor folk kan få gratis råd og vink om pladeafspilning og brug af pladespillere.

Med mellemrum får jeg spørgsmål om smøring af dit og dat, og jeg må indrømme, at mine svar er måske lovligt praktisk funderede – uden nogen særlig teoretisk fundering og i høj grad baseret på, hvad jeg i forvejen har på hylderne som almindelig hobbyfusker udi gamle biler og anden mekanik.

Hidtil har jeg brugt almindelig motorolie til pladetallerken-lejer, der bruger olie – typisk 5w40 eller 10w40 ved fine lejer og 15w40 hvis de er mere slidte. Visse lejer bruger fedt. Her har jeg typisk brugt Molykote-fedt, der gennem årene har virket fint.

Motorer har gennem årene fået en dråbe symaskineolie eller 5w40, og gummibaserede lejer (fx Lenco-tonearme) har fået en anelse silikoneolie af de typer, der bruges til dæmpning af enkeltpunkt-ophængte tonearme som fx Mørch. Kuglelejer i tonearme har gennem årene fået en dråbe symaskineolie eller 5w40 motorolie.

Men hvad siger videnskaben?

En elmotor er jo ikke det samme som en forbrændingsmotor i en bil, og en pladetallerken roterer meget langsommere end en bilmotor og udvikler næppe samme varme under driften…..

Lidt bedre teoretisk fundering udi smøringens kunst kunne være godt at stå imod med, selv om jeg næppe tror, at jeg har gjort ubodelig skade med min lægmands-smøring. En del af mine egne pladespillere er fra midten af 1960’erne, den nyeste fra midten af 1970’erne…..

Kigger man på nettet i specialbutikker ses dyre dråber, der sælges efter principper, der mere ligner hype end videnskab. Et par eksempler:

http://www.svalander.se/vinyl/spindleoil.htm

http://www.svalander.se/shoppen/tso.htm

http://www.svalander.se/shoppen/hifimlo.htm

Måske I kan kaste lidt lys over denne problematik og anbefale nogle produkter, der vil være velegnede

Svar:
Mange tak for din henvendelse og dine spørgsmål, som jo er lidt ud over det sædvanlige, men derfor ikke behøver at være uinteressante.

Jeg er selv en gammel hi-fi entusiast og har stadig min grammofon forbundet til min gamle klasse-A forforstærker selvom der ikke spiller så meget lyd ud af dem mere.

Nu ligger du op til at smøring er en videnskab, og det er det også i mange henseende, men angående smøring af grammofoner må nok siges at videnskaben ikke kan bidrage med så meget, men at den praktiske erfaring må tage over.

Lidt teori kan jeg dog bidrage med:

Formålet med en smøreolie er først og fremmest af nedsætte friktion og forhindre slid. Friktion er den gnidningsmodstand, der forekommer når to emner glider mod hinanden og slid er den nedbrydning af overfladerne som fremkommer på grund af denne glidebevægelse.

En overflade er aldrig fuldstændig glat og når to metaloverflader glider mod hinanden, vil de fremtrædende punkter gribe ind i hinanden.

Den bedste smøring opnås når der er “hydrodynamisk smøring”, dvs. hvor der ikke er metallisk kontakt, men en ubrudt oliefilm mellem fladerne og derfor ikke kan opstå friktionsslid. Friktionsmodstanden stammer kun fra væskens indre friktion, dvs. dens viskositet.

Mineralolier har evnen til at klæbe til metaloverflader og lade sig trække ind mellem de bevægelige dele. Samtidig med er de også langtidsholdbare og kan produceres i forskellige viskositeter. Det er disse evner som gør mineralolie så unik til smøring.

Vedhængsevne eller “oiliness” kan forbedres ved additivering hvor tilsættes fede olier (vegetabilske), hvis der er behov, og i visse tilfælde kan det være en fordel. F.eks. hvor pladetallerken er så tung at oliefilmen brydes.

Vegetabilske olier har også gode smørende egenskaber, men de oxiderer for hurtigt, hvorved de harskner og danner harpiks. Desuden kan de kun fås i en og samme viskositet.

Brug af “symaskineolie” eller “hobbyolie” vil jeg betragte som det bedste valg, og det er egentlig også hvad “Svalanders spindle oil” og øvrige produkter er. “Symaskineolie” eller “hobbyolie” er som regel samme kvalitet som vi i vores branche kalder “spindelolie”, som er en tynd olie tilsat additiver for at rust- og korrosionsbeskytte samt beskytte olien mod iltning – evt. også oiliness additiver.

Navneforandringen opstår når produktet kommes på små flasker – og så finder driftige salgsfolk retorikken frem når produkterne skal anprises.

Brug af motorolie er OK, men er egentlig det samme som at “skyde gråspurve med kanoner”. Indholdet af additiver er ret højt for at klare kravene i en moderne bilmotor, men gør sjældent gavn ved smøring andre steder. I enkelte tilfælde kan additiverne gøre skade eftersom de kan påvirke gummimateriale negativt. Det der også taler imod at bruge motorolie er at deres viskositet er noget højere end spindelolie.

En tykkere olie har en højere indre friktion (~viskositet) end en tynd olie, og da vi her snakker om små krafter kan det give en vis træghed.

Silikoneolie er et overvurderet smøremiddel. En af dets fortrin er at det er kemisk inaktivt og derfor ikke påvirker gummimateriale. Til gengæld er dens vedhæftningsevne til metal dårlig og derved lavere smøreevne.

Smørefedt kan i praksis omtales som en badesvamp, hvor fortykkelsesmidlet holder på olien. Det er en fordel de steder, hvor konstruktionen gør at olie normalt vil løbe væk. Derudover har fortykkelsesmidlet i smørefedt også en stor vedhængsevne og bidrager derved også til smøringen. En ofte overset parameter i et smørefedt er oliens viskositet. Smørefedter med forskellige anvendelseområder har ofte forskellige olieviskositeter som skal tages i betragtning ved valg. Umiddelbart vil jeg mene at enhver såkaldt universalfedt kan i praksis anvendes til grammofoner, men optimalt vil være en kvalitet med lav olieviskositet og et fortykkelsesmiddel som er lindt. Det er der også forskel på, men det er en anden historie.

mvh

Tags: ,

8 kommentarer til Kunsten at smøre en pladespiller

 1. Frederik Pedersen siger:

  Hej Søren,
  Kan jeg stille et tillægsspørgsmål? Jeg har en pladepiller med “omvendt leje”, mao et leje hvor “bunden” af lejet er øverst og lejet er helt åbent mod forneden. Leje-kuglen ligger så imod en safir “thrust pad” i toppen. Hvordan smører man sådan en (for oljen løber jo ud i bunden: vil magnetisk olje være en løsning?)

 2. julegaard siger:

  Generelt bruges smørefedt når det er et åbent sted der skal smøres, og hvor olie ikke kan holdes på plads.
  Ligesom i almindelige kuglelejer, og i dit tilfælde er kuglelejet bare alternativt udformet.
  For at holde friktionen nede skal bruges et lindt smørefedt som indeholder en olie med lav viskositet.
  Da du skal bruge meget lidt bliver det nok svært at skaffe, så du må nok søge noget omkring.
  Magnetisk olie kan jeg ikke rigtig anbefale da det indeholder små jernpartikler (der kan påvirkes magnetisk) og de vil virke slidende på lejet.
  Nu kunne det også tænkes, at konstruktionen ikke er tiltænkt at blive smurt. Det er jo ikke de store belastninger og omdrejninger, så alene at oliere overfladen kunne være tilstrækkeligt. Olieringen virker også korrosionsbeskyttende.
  Der findes på markedet olie på spray som indeholder PTFE – SKF har det vist – som kunne være en mulighed.
  PTFE er det faste stof som har den laveste friktionskoefficient, og ved at sprøjte det på lejefladen opnås en smørende effekt, som i dette tilfælde kan holde længere en bare ren oliesmøring.
  Håber det er en hjælp.
  mvh

 3. Frederik Pedersen siger:

  Hej Søren,

  Tak for svaret.
  Jeg har for længe siden tigget mig til en spray som hedder “Driskid” eller “Dryskid” (altså, engelsk=”skid”, ikke dansk!) som netop er sådan en tør PTFE spray. Den lyder som om den er ideel.

  Jeg har ikke brugt den før, fordi lejet også har to bronze “manchetter” til at centrere lejet, så jeg var lidt nervøs for om de måske skulle være en slags selvsmørende foranstaltning, ligesom f.eks. de gamle motorer i en Revox G36 båndoptager hvor to manchetter var adskilt af en “svamp” som holdt på olie.
  Men så vidt jeg husker mangler netop denne “svamp” i min pladespiller.

 4. niels siger:

  Hej
  Har lidt problemer med smøring af Beogram 1000 lejer der er blrvet til en grøn masse
  Hvad ør jeg

 5. Præsten siger:

  Hej Niels,
  Jeg oplevede det samme da jeg fik min Mørch GS6a grammofon. Pladetallerknen kunne knapt dreje rundt pga det klistrede grønne stads.
  Jeg tror jeg brugte en vatpind med lidt sprit på for at fjerne det grønne, tørrede efter så godt jeg kunne, og smurte så med symaskineolie.
  Det hjalp, efter det startede grammofonen fint.

  mvh

 6. julegaard siger:

  Hej

  Ja det hjælper, men ofte i kort tid, jeg har nu lavet en masse test ! fjernet lejer og renset dem i acetone lagt dem i varm olie, men når pladespilleren har stået stille i et par måneder er problemet der igen, den skal ofte køre fra 5 til 15 min. inden den er oppe på nogenlunde normal hastighed, og efter et par timer er motoren så var at den løber for hurtig, altså det er et friktionsproblem.

  Jeg har i mellemtiden fået fat i en olie fra USA som benyttes til smøring i lejer til roterende laserhoveder, og det virker fantastisk, ingen træghed ved start, men det er desvære meget dyr, og lejerne skal stadigvæk ud og renses fuldstændig flere gange i XYLOL, og ligget og trække i olien mindst 24 timer, olien koster !!! 1.200,- kr for 100 ml. der er ikke navn eller varenr. på olien så jeg ved ikke engang hvilken olie der er tale om, og afsender ønsker ikke at oplyse herom, men det virker sgu.
  Mvh
  Niels

 7. Frederik Pedersen siger:

  “Det Grønne Stads” er Molykote D smørefedt, som Mørch brugte en overgang i begyndelsen af firserne. Sprit kan ikke opløse det, men rensebenzin virker. Brug en masse vatpinde omviklet med køkkenrulle, dyp dem i rensebenzin og rens, og rens, og rens….indtil der ikke er nogen misfarvnings af køkkenrullen.

  Derefter kan du bruge en god cykelolie med teflon/PTFE (efter at have snakket med Mørch bruger jeg Shimano PTFE til cykelkæder). Det lyder også som om du har brug for at få en enkelt dråbe olje i motoren: brug en sprøjte med en fin kanyle til at få olien helt ind ved lejet (der er kun ét leje: lige under trappeskiven).

 8. Steffen Andersen siger:

  Jeg blander vaseline og gearkasseolie til min Mørch pladespiller, i et forhold således:
  Tag blandingen og sæt en dråbe på dit vindue, den skal lige akkurat ikke kunne blive siddende.
  Pladetallerknen kører fint derefter.

Skriv et svar

Kan du regne det ud er du sikkert ikke en robot. Desværre nødvendigt for at undgå spam *Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.