Spørgsmål:
Hej. Jeg har fornyligt købt en slibesten med henblik på at få slebet mine køkkenknive. I brugsanvisningen til slibestenen står der at det bedste resultat opnås ved påføring af olie på slibestenen i forbindelse med slibning. Hvilken type olie bør man anvende i denne sammenhæng? Jeg ser frem til et svar. Mange venlige hilsner Kjeld

Svar:
Egentligt burde fabrikanten af slibestenen angive hvilken slags olie de opfatter som egnet til påføring, og helst hvilke de har testet med et godt resultat.

Umiddelbart er jeg ikke selv bekendt med, at der findes en kategori af metalbearbejdningsolier som kan kaldes ‘slibeolie’, og søges på Google går de fleste hit på gulvslibning, men det skal ikke forhindre mig i at komme med godt bud.

Der findes en produktkategori som kaldes ‘honeolie’, og da honing er en bestemt form for slibning vil den slags olie helt givet være egnet til slibning. Nu er det bare at ‘honeolie’ ikke lige er sådan at få fat i i mindre mængder til privat brug, så hvad gør man så.

Kendetegnende for ‘honeolie’ er, at den består af en meget tynd mineralsk olie tilsat bestemte friktionsnedsættende additiver. Af meget tynde olier nemt tilgængelige kan listes: terpentin, petroleum, dieselolie, lampeolie, tændvæske – dog skal man være opmærksom på af hensyn til sikkerheden, at flammepunktet skal være så højt som muligt, og mindst over 60 °C.

En praktisk mulighed er at anvende en af de mange typer af spray produkter som anbefales til generel smøring: WD-40 – Caramba – MultiSpray osv. da de indeholder en meget tynd olie med højt flammepunkt. Endelig ikke noget med indhold af  silikoneolie da deres smørende egenskaber er for ringe.

Prøv dig frem og se hvad der giver det bedste resultat og pas på med spray på varme overflader.

Håber dette kan være til hjælp.

Mvh.

1 kommentar til Olie til slibesten

  1. Kjeld siger:

    Hej Søren.
    Mange tak for dit fine svar. En stor hjælp til det fremtidige indkøb af slibe-/hone-olie.
    Mvh Kjeld

Skriv et svar

Kan du regne det ud er du sikkert ikke en robot. Desværre nødvendigt for at undgå spam *Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.